Red Wing 3

Magla koja je u posljednjih mjesec dana prouzrokovala neredovnost i otkazivanje brojnih letova na sarajevskom aerodromu konačno se razišla, te se odvijanje zračnog prometa normaliziralo.
Temperature u proteklih mjesec dana su bile nešto više od uobičajenih i uzrok magle koja se duže vrijeme zadržala u sarajevskoj kotlini je bila velika temperaturna inverzija koja je pogodovala stvaranju gustih oblaka (temperatura na okolnim planinama je bila viša u odnosu na sarajevsku kotlinu).
Statistički podaci aerodroma Sarajevo za period 20.11.2006. do 20.12.2006. govore da je od planiranih 456 letova (brojke se odnose na civilne redovne i čarter letove), 130 otkazano zbog magle odnosno smanjene vidljivosti.
Minimalna opća vidljivost za neometano slijetanje zrakoplova na sarajevski aerodrom je 800 metara, dok je za polijetanje minimum 400 metara vidljivosti, što u proteklom periodu često nije bio slučaj.
Inače, gledano iz ugla meteorologa, magle i smanjena vidljivost za ovaj period godine, nisu neuobičajena pojava.
S obzirom da se bliže novogodišnji praznici, povećan je broj putnika i letova te se iskreno nadamo (prognoze meteorologa su optimistične) da problema sa zračnim prometom neće biti.